Tisdagen efter midsommarhelgen öppnar vi turistsäsongen .

Vi öppnar tisdagen den 26 juni .Då har vi öppet kl.10-16.30, tisdag-söndag. Guidningar varje hel timme. Välkomna!!Det händer mycket just nu. Vi renoverar en lokal som ska bli Naturverkstad. Planerad invigning 30/8. Vi bygger en grillstuga ”Lionsgrillen” som handikappanpassas, och vi gör även del av leden – fram till första bron – tillgänglig för alla, och även bron ska bli rullstolsvänlig så att fler ska kunna ta del av våra aktiviteter

Nominerade till klimatpriset

Emåns Ekomuseum är nominerad till Klimatpriset som delas ut under klimatveckan den 19 september.
Vi har chans att vinna Klimatpriset 2018, med nomineringen. ”Emåns ekomuseum bedriver ett gediget pedagogiskt arbete för att inspirera framtida generationer om miljö, natur och klimat. Med flertalet teman (sagotema, vintertema, Liv i vatten) och en särskild pedagog är anläggningen unik i länet. Emåns ekomuseum har en viktig uppgift i att inspirera ungdomar om hållbarhetsfrågor – och det märks på det stora antalet besök museet har. Med en särskild satsning på ”Naturskolan” inspirerar Emåns ekomuseum med sitt motto ”Att lära inne ute” – genom att sprida kunskap om ekologiska samband och miljövårdsfrågor och integration samt uppmuntra till möten mellan människor. Ekomuseet bildades i början av 1990-talet och samlar en rad ämnesområden, vilket syns i föreningens fem stiftare: Sandsjö hembygdsförening, Bodafors fiskevårdssällskap, Bodafors samhällsförening, Kultur-och fritidsförvaltningen i Nässjö kommun samt Jönköpings Läns Museum.” https://klimatradet.se/vem-vinner-klimatpriset-2018/

https://klimatradet.se/vem-vinner-klimatpriset-2018/

 Fågelsångsvandring 13/5

Fågelsångsvandring den 13/5  kl.07.00 vid Uppsjön. Start vid P-platsen. Vandring cirka 3 km. Ta med fika. Guider från Emåns Ekomuseum. Välkommen!

HÖGLANDETS KONSTRONDA 10 maj – 13 maj

Kristi Himmelfärdshelgen visar konstnären Kristin Gustafsson sin bildvärld kl.11-17, i Stallet vid Emåns Ekomuseum.

Höglandets Konstronda är en förening av konstnärer som har sina ateljéer på det Småländska Höglandet.
Alla jobbar med olika tekniker från olje-/akvarellmålning, skulptur, grafik, keramik, fotokonst, teckning m.m.
Sedan 1993 öppnar vi en gång per år våra ateljéer och separatutställningar för allmänheten där man visar sina konstverk. Samtidigt arrangeras en samlingsutställning där alla deltagande konstnärer finns representerade med var sitt verk.

 

ÅRSMÖTE

Söndagen den 25 mars har vi årsmöte på Emåns Ekomuseum med början klockan 13.00. Efter årsmötet blir det enklare förtäring, varför det är bra om du anmäler dig senast 18 mars till info@ekomuseum.nu, telefon 0380-370 376.
Dagen avslutas med ett föredrag av Håkan Kinnerberg  ”Vattenkällor- folktro och vetande”

Alla medlemmar hälsas välkomna!
Styrelsen

PS: Hoppas att du även fortsättningsvis vill vara medlem. Du kan betala in medlemsavgiften via swish 123 004 15 41, eller bg.5204-2090. Skriv ditt namn så att vi kan notera det i medlemsregistret. Gåvor tages tacksamt emot.

Miljonstöd till Naturverkstad vid Emåns Ekomuseum

Nu är det klart. Astrid Lindgrens Hembygd har beslutat att tilldela 926 060 kronor i projektstöd till vår naturverkstad. Detta kan du läsa om i Smålands Dagblad.”

”Emåns ekomuseum i Bodafors ska skapa en naturverkstad, bland annat för att förmedla kunskap om ekologi och hållbarhetsfrågor.
— Det är ju närmare en miljon kronor, vi hade absolut inte kunnat göra någon sådan satsning utan Astrid Lindgrens Hembygd. Det är fantastiskt. Det är en tidig julklapp, säger Emåns ekomuseums ordförande Etelka Huber.
— Hållbar utveckling ligger i tiden. Vi hoppas att det finns intresse för det.
På Emåns Ekomuseum menar man att naturverkstaden kommer att möjliggöra undervisning i naturmiljö.  I verkstaden kommer man att kunna utföra praktiska experiment i laboratorium. Etelka Huber berättar att naturverkstaden kommer att fungera som ett komplement till naturskolan som Emåns ekomuseum bedriver tillsammans med Nässjö kommun och Naturskyddsföreningen.
— Naturverkstaden kommer vara i en befintlig lokal som vi har i anslutning till entréhuset.
Etelka Huber berättar att lokalen kommer att genomgå en renovering och att allting kommer att handikappanpassas.” //Smålands Dagblad

  

 

 

 

 

Naturskolan – Tema

För att boka in er klass kontakta oss på eman.ekomuseum@gmail.com. Besöket är kostnadsfritt för besökare från Nässjö kommun övriga kan begära kostnadsförslag.

Sagotema

Detta tema handlar om att lära oss visa respekt för naturen och hur vi håller oss säkra när vi färdas i den. Vi utgår från två informationskällor, traditionella sagor och väsen samt allemansrätten.

Vi går en promenad i skogen på ca 1-2 km där eleverna kopplar ihop dåtidens budskap från sagorna med dagens principer enligt allemansrätten med hjälp av improvisationsteater.

Vintertema:

Det centrala i vårt vintertema är elden, en plats att samlas kring för att fika medhavd matsäck. Beroende på åldersgrupp så anpassas aktiviteterna kring elden.

Förskola och lågstadie: Hur gör djur på vintern? Vi lär oss om hur vi människor, fåglar, andra däggdjur gör för att hålla sig varma på vintern. Kring elden bakar vi kakor till fåglarna som barnen får ta med sig, och för att att hålla värmen uppe gör vi olika rörelselekar med kopplingar till hur djur övervintrar.

Tid: ca 2 timmar (anpassningsbart), ålder: anpassningsbart, period: november till mars.

Liv i vatten:

Med håven i högsta hugg upptäcker vi vad som gömmer sig under ytan. Vi artbestämmer sedan våra fynd och får lära oss att känna igen insekter, spindlar och hur en näringskedja fungerar.

Tid: ca 1 timme , ålder: från 4 år och uppåt. period: mars till november

 

Övrigt:

Faciliteter: det finns möjligheter att grilla på platsen, ta med egen mat eller fika. Tak över huvudet finns vid regnigt väder. Toalett och vatten finns.

Transport: Det går att ta sig till Emåns Ekomuseum med tåg till bodafors och gå den sista 2 km. Eller med buss till hållplats: planera din resrutt på – link till hemsidan-

Förlänga besöket: Det finns också möjlighet att få en visning i Emåns Ekomuseum.

Naturskole Pedagog

Vår naturskolepedagog Jenny har bott 5 år i England där hon jobbat med rastaktiviteter i skolor. 2014 flyttade hon hem till Sverige för att läsa humanekologi, och bor nu i Värnamo. Oftast hittar vi henne i skogen med vandringsryggsäcken packad eller på en klättervägg.

Om projektet:

Emåns Ekomuseum kompletterar verksamheten med en naturskola. Detta sker i ett treårigt samverkansprojekt mellan muséet, Nässjö kommun och Naturskyddsföreningen.

Naturskolan vid Emån vänder sig i första hand vända till elever i förskolan samt grundskolan i Nässjö kommun. Bodafors har ett centralt läge, med fyra kommuncentra inom 33 km avstånd, vilket betyder att även klasser från grannkommunerna kommer att bjudas in när utrymme finns.

Avsikten är att naturskoleverksamheten ska byggas ut så att utanför skoltid även kan omfatta andra målgrupper som exempelvis personer med funktionsnedsättning, nyanlända och företagsgrupper. Till detta avser vi söka medel i särskilda projek

Jul i huset

Den årliga julmarknaden Jul i huset är väldigt populär. Här erbjuds ostkakor, rökt fisk, kryddor, julkärvar, italienska delikatesser, smycken mm. av lokala hantverkare. Konstsmeden Lars-Göran Larsson jobbar i smedjan. Fiskdamm för barnen. Titta in under ytan. Träffa tomten. Lussekatter och pepparkakor serveras i Kvarnen. Trubadur Mikael Lägermo spelar. Gratis parkering. Fri entré.
Välkommen lördagen 25 november kl.11-16.


 

Öppet Hus på Naturskolan vid Emån

Naturskolan vid Emån håller öppet hus på höstlovet. Den 30/10-2/11 kl.12-16. Spännande aktiviteter, baka våfflor över glöd, storfia utomhus, håva insekter, tipspromenad med mera. Ta gärna med eget att grilla. För mer information ring 0380-370 376 eller maila emans.ekomuseum@gmail.com . Välkomna!